Potensi Limbah Pertanian dan Agroindustri Sebagai Sumber Pakan Ternak dalam Pengembangan Ternak Sapi di Desa Jambu, Kecamatan Lenteng, Kabupaten Sumenep

  • Dia Ayuni
  • Slamet Widodo
Keywords: agricultural waste, agro-industrial waste, beef cattle, cattle feed

Abstract

During the dry season, breeders face a challenge due to a lack of forage feed. Jambu Village has the second-largest agricultural land area in Lenteng District, which equals 95.67% of the total land area. This land area will produce agricultural waste products. Jambu Village has tofu, and the tempeh agro-industry in the production process produces waste. Agricultural and agro-industrial waste can be used as a source of beef cattle feed. This research aims to 1) know the potential and characteristics of cattle and 2) know the potential of agricultural and agro-industrial waste as a source of feed in the development of cattle in Jambu Village. The characteristics of cattle are described descriptively, while potential agricultural and agro-industrial waste is analyzed based on production and carrying capacity using the conversion formula. As a result of the cattle reared by Madura cattle and intensive rearing patterns, Jambu Village has a livestock population of 402 heads. Agricultural and agro-industrial waste in Jambu Village is capable of producing dry matter of 480,831.65 kg/year and can accommodate and provide animal feed based on dry matter of 210.78 animal unit (AU). Further research regarding the carrying capacity of forage feed needs to be carried out to determine its carrying capacity as animal feed in Jambu Village.

References

Agustin, M., & Hayati, M. (2020). Pemasaran Sapi Potong di Desa Lobuk Kabpaten Sumenep. Agrisocionomics, 4(1), 14–21. https://doi.org/10.14710/agrisocionomics.v4i1.4555
Anugerah, P., dkk. (2016). Konsep Bangunan Sehat Pada Kandang Sapi Studi Kasus UPTPT dan HMT Kota Batu. Jurnal Mahasiswa Jurusan Arsitektur, 4(4). http://arsitektur.studentjournal.ub.ac.id/index.php/jma/article/view/273
Asminaya, N. S., dkk. (2021). Optimalisasi Penyediaan Pakan Ternak Melalui Teknologi Pengolahan Pakan Menjadi Silase sebagai Solusi Ketersediaan Pakan Hijauan di Musim Kemarau Bagi Peternak di Kota Kendari. Media Kontak Tani Ternak, 3(4), 126–130. https://doi.org/1024198/mkttv3i4.38049
Badan Pusat Statistik. (2018). Kecamatan Lenteng dalam Angka 2018.
Badan Pusat Statistik. (2021). Impor Daging Sejenis Lembu Menurut Negara Asal Utama, 2010-2021.
Badan Pusat Statistik. (2021). Kecamatan Lenteng dalam Angka 2021.
Badan Pusat Statistik. (2021). Populasi Sapi Potong Menurut Provinsi.
Badan Pusat Statistik. (2021). Produksi Daging Sapi Menurut Provinsi.
Badan Pusat Statistik Jawa Timur. (2020). Populasi Ternak Menurut Kabupaten/Kota dan Jenis Ternak di Provinsi Jawa Timur (ekor), 2019 dan 2020. https://jatim.bps.go.id/linkTabelStatis/view/id/105
Bando, N., Akhsan, F., & Basri. (2022). Analisis Daya Dukung Limbah Pertanian sebagai Pakan Ternak Sapi Potong di Desa Galung. Prosiding Seminar Nasional Politani Pangkep, 3, 536–542.
Devri, A. N., Santoso, H., & Muhfahroyin. (2020). Manfaat Batang Pisang dan Ampas Tahu Sebagai Pakan Konsentrat Ternak Sapi. Biolova, 1(1), 30–35. https://doi.org/10.24127/biolova.v1i1.33
Edi, D. N. (2020). Analisis Potensi Pakan untuk Pengembangan Ternak Ruminansia di Provinsi Jawa Timur. Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 15(3), 251–258. https://doi.org/10.31186/jspi.id.15.3.251-258
Handayanta, E. (2007). Pengaruh Suplementasi Ampas Tahu, Ampas Tempe dan Ampas Kecap dalam Ransum Terhadap Performan Domba Lokal Jantan. Sains Peternakan, 5(1), 1–9. https://doi.org/10.20961/sainspet.v5i1.4900
Harjono, Sutaryono, Y. A., Mastur, & Yanuarianto, O. (2021). Pengenalan Beberapa Jenis Aditif dalam Proses Pembuatan Silase di Kelompok Ternak Sapi Pantang Mundur Desa Nyerot Kecamatan Jonggat Lombok Tengah. Jurnal PEPADU, 2(4), 390–393. https://doi.org/10.29303/jurnalpepadu.v2i4.353
Hasnudi, Nurzainah, G., Hasanah, U., & Patriani, P. (2019). Pengelolaan Ternak Sapi Potong dan Kerbau. CV. Anugrah Pangeran Jaya. Medan.
Herviyanto, D., Kuswati, & Ciptadi, G. (2020). Identifikasi Karakteristik Sapi Betina Madura Tipe Taccek. Journal of Tropical Animal Production, 21(2), 83–92. https://doi.org/10.21776/ub.jtapro.2020.021.02.1
Heryadi, A.Y, Nurwasilah, & Nurlaila.S. (2018). Strategi Pengembangan Usaha Sapi Madura Wilayah Pesisir Kabupaten Sumenep. MADURANCH, 3(2), 81–87. http://dx.doi.org/10.53712/maduranch.v3i2.447
Ilham, F., Sayuti, M., & Nugroho, T. A. E. (2018). Peningkatan Kualitas Jerami Padi Sebagai Pakan Sapi Potong Melalui Amoniasi Menggunakan Urea di Desa Timbuolo Tengah Provinsi Gorontalo. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 24(2), 717–722. https://doi.org/10.24114/jpkm.v24i2.10735
Kutsiyah, F. (2018). Skenario Madura Sebagai Pulau Sapi. Maduranch, 3(1), 35–46. http://dx.doi.org/10.53712/maduranch.v3i1.345
Rahmawati, A., Kurniahu, H., & Pujiastuti, A. U. (2020). Pembuatan Awetan Pakan Ternak Ruminansia dari Limbah Pertanian di Desa Kebonharjo Kecamatan Jatirogo Kabupaten Tuban. SNasPPM, 5(1), 211–214. http://prosiding.unirow.ac.id/index.php/SNasPPM/article/view/337
Rais, H., Habiyah, U., Hidayat, R., & Novita, M. (2021). Analisis Daya Guna Ampas Tahu Dari Pabrik Tahu Lin’S Kuok Sebagai Sumber Protein Pakan Sapi Potong. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi, 4(2), 17–20. https://doi.org/10.31004/jutin.v4i2.3135
Rauf, J., & Rasbawati. (2015). Kajian Potensi Limbah Pertanian Sebagai Pakan Ternak Sapi Potong di Kota Pare-Pare. Jurnal Galung Tropika, 4(3), 173–178. https://doi.org/10.31850/jgt.v4i3.121
Rokhayati, U. A., Laya, N. K., & Amin, M. N. (2017). Pola Pemeliharaan Sapi Potong di Kelompok Tani Ternak Lembu Karomah Kecamatan Taluditi Kabupaten Pohuwato. Universitas Negeri Gorontalo.
Rusdiana, S., Adiati, U., & Hutasoit, R. (2016). Analisis Ekonomi Usaha Ternak Sapi Potong Berbasis Agroekosistem di Indonesia. AGRIEKONOMIKA, 5(2), 137–149. https://doi.org/10.21107/agriekonomika.v5i2.1794
Samadi, Usman, Y., & Delima, M. (2010). Kajian Potensi Limbah Pertanian Sebagai Pakan Ternak Ruminansia di Kabupaten Aceh Besar. Agripet, 10(2), 45–53. https://jurnal.usk.ac.id/agripet/article/view/644/552
Sandi, S., & Purnama, P. P. (2017). Manajemen Perkandangan Sapi Potong di Desa Sejaro Sakti Kecamatan Indralaya Kabupaten Ogan Ilir. Jurnal Peternakan Sriwijaya, 6(1), 12–19. https://doi.org/10.33230/JPS.6.1.2017.5073
Sari, A., Liman, & Muhtarudin. (2016). Potensi Daya Dukung Limbah Tanaman Palawija sebagai Pakan Ternak Ruminansia di Kabupaten Pringsewu. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 4(2), 100–107. http://dx.doi.org/10.23960/jipt.v4i2.p%25p
Sihombing, Y. A., Sinaga, M. Z. E., & Hardiyanti, R. (2020). Peningkatan Kemampuan Peternak dalam Pemanfaatan Ampas Tahu sebagai Pakan Ternak Kambing Melalui Proses Fermentasi Aspergillus niger dan Rhizopus oryzae di Desa Deli Tua Kecamatan Namorambe Kabupaten Deli Serdang. Engagement, 04(02), 438–455. https://doi.org/10.52166/engagement.v4i2.301
Siyoto, S. (2015). Dasar Metodologi Penelitian. Literasi Media Publishing. Yogyakarta.
Solehudin, Mubarak, A. S., Syawal, M., & Ginting, S. P. (2019). Pemenuhan Nutrisi Ternak dari Legum Indigofera dan Rumput Gajah Kerdil di Lokasi Demfarm Kabupaten Langkat Sumatera Utara. Media Kontak Tani Ternak, 1(2), 16–20. https://doi.org/1024198/mkttv1i2.24927
Syaiful, F. L., & Utami, Y. S. (2020). Penerapan Teknologi Silase Jerami Jagung sebagai Pakan Ternak di Ophir Nagari Koto Baru Kabupaten Pasaman Barat. Jurnal Hilirisasi IPTEKS, 3(4), 386–393. https://doi.org/10.25077/jhi.v3i4.480
Tanuwiria, U. H., Yulianti, A., & Mayasari, N. (2006). Potensi Pakan Asal Limbah Tanaman Pangan dan Daya Dukungnya terhadap Populasi Ternak Ruminansia di Wilayah Sumedang. Jurnal Ilmu Ternak, 6(2), 112–120. https://doi.org/10.24198/jit.v6i2.2278
Umela, S., & Bulontio, N. (2016). Daya Dukung Jerami Jagung sebagai Pakan Ternak Sapi Potong. Jtech, 4(1), 64–72. https://doi.org/10.30869/jtech.v4i1.55
Widiasturi, S., Purnama, N. A., & Rahayu, T. P. (2021). Hydertetoyer sebagai Pengganti Lahan Hiajuan Pakan Ternak Konvensional. Prosiding Seminar Teknologi Dan Agribisnis Peternakan VIII, 24–25. http://jnp.fapet.unsoed.ac.id/index.php/psv/article/view/1175
Yunarwan, R. A., Larissa, S., & Triana, N. W. (2022). Pengomposan Aerob Kulit Ari Kedelai dari Limbah Industri Tempe dengan Aktivator EM4. Seminar Nasional Teknik Kimia Soebardjo Brotohardjono XVIII, 04, 170–175. http://snsb.upnjatim.ac.id/index.php/snsb/article/view/119
Published
2023-08-02
How to Cite
Ayuni, D., & Widodo, S. (2023). Potensi Limbah Pertanian dan Agroindustri Sebagai Sumber Pakan Ternak dalam Pengembangan Ternak Sapi di Desa Jambu, Kecamatan Lenteng, Kabupaten Sumenep. Sigmagri, 3(1), 1-12. https://doi.org/10.32764/sigmagri.v3i01.900
Section
Articles